browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Dag 5: Brooklyn bridge, Late show en Rockefeller Center

Posted by on 14 september 2016

De laatste volle dag alweer in New York. Hoewel de dagen snel gegaan lijken en we eigenlijk nog best wel wat dingen willen doen, lijkt het bezoekje aan het Empire State Building ook alweer erg lang geleden. Maar goed, we hebben dan ook enorm veel gedaan elke dag, en vandaag staat er nog flink wat op het programma.

We begonnen de dag met een metro ritje naar Brooklyn. Dit is het stadsdeel aan de overkant van de Brooklyn Bridge. Vanaf hier zijn we over de brug terug naar Manhattan gelopen. Deze brug van dik 1,8km lang stamt uit 1883 en is een hangbrug zoals de Golden Gate bridge, het soort brug dat je in een grote Amerikaanse stad verwacht. De brug bevat een verdieping voor auto’s, verdeeld over twee richtingen en meerdere rijstroken, en daarboven bevindt zich een veel smallere verdieping voor voetgangers, met rondom de twee pijlers in het water is het pad een stuk breder, met informatieborden over de aanleg van de brug en wat plaquettes ter herinnering aan de bouwers en nog wat dingen. Wat precies is onbekend, want een deel van de plaquettes is amper meer te lezen. De informatiebordjes lijken ook al een eeuw oud en zijn ook van metaal gemaakt. Enige jammere is dat de bordjes op elke plek hetzelfde zijn. Maar desondanks leuk om te lezen.

image

Aan de overkant aangenomen was de temperatuur alweer flink gestegen. Veel zin om nog een keer naar de stier te lopen, om te kijken of we hem nu wel konden zien, hadden we niet dus dat hebben we maar overgeslagen. In plaats daarvan hebben we de metro richting Rockefeller Center gepakt. Naast Rockefeller Center hebben we bij een pub wat gegeten, verrassend goed zelfs! Daarna zijn we de winkels van Rockefeller zelf in geweest. Dit zijn er niet zoveel, als je alle design-winkels niet meetelt zelfs maar enkele, maar Nintendo heeft hier wel zijn flagship store! Dat moet dus wel de moeite waard zijn! Maar dat was het helaas niet. Ja, het was een mooie winkel met een paar grote Nintendo-figuren zoals Donkey Kong en de bekende Piranha-plant van Mario, maar de inhoud viel enorm tegen. Twee rekken met games, een aantal spelcomputers om mee te spelen en minder merchandise dan een gemiddelde Gamemania heeft. Het interessantste was nog een mini tentoonstelling met oude spelcomputers, waaronder een GameBoy die in de golfoorlog door bommen beschadigd was maar nog steeds werkte. Niet zo heel knap aangezien alleen het plastic van het omhulsel wat smeltplekken had, maar wel leuk om te zien.

image

Na de Nintendo store gingen we naar de tweede LEGO-store van deze reis. Ook hier slingerde weer de LEGO-draak rond, maar daarnaast hadden ze ook Rockefeller Center nagemaakt van LEGO en het bekendste kunstwerk van Rockefeller Center. Je kon hier voor 10 dollar zelf drie LEGO-poppetjes samenstellen, inclusief New York t-shirtjes, dus dat hebben we natuurlijk gedaan. Daarnaast verkochten ze natuurlijk ook veel LEGO sets, waaronder de kerstset van twee jaar geleden die in Europa niet meer verkrijgbaar is. En zo kwam het dus dat we naast ons koelkastmagneetje en de steen enkel een grote doos LEGO meenamen als souvenir.

image

Na het bezoek aan de LEGO-store zijn we terug gelopen naar het hotel. We hadden tickets voor de opnames van the Late Show en daarvoor moesten we om drie uur bij de studio zijn. We hadden dus nog heel even om te relaxen in het hotel waar we ons dure ‘gratis’ drankje dat we kregen in ruil voor de verplichte resortfee hebben opgedronken met uitzicht op Times Square. Nick vond echter de tv waarop de voorbereiding van de wedstrijd van het Nederlands Elftal te zien was interessanter. Tja, dat heb je ook in de VS; waar je ook gaat zitten, overal hebben ze tv’s met sport aan staan. Nobu is het enige restaurant waar we geweest zijn waar ik geen tv’s heb gezien.

image

Nadat we onze lokale biertjes hadden gedronken gingen we de 1,5e straat naar het Ed Sullivan theater lopen. Nick had van zijn eerdere reis naar New York al een foto van dit theater in zijn album zitten, maar toen nog met David Letterman. Nu stond er echter heel groot COLBERT bij, want vorig seizoen heeft Stephen Colbert het stokje van hem overgenomen. We hadden via internet priority tickets gescoord, en dat was maar goed ook want toen we aankwamen bij het theater stond er al een lange rij. We hadden nog even de hoop dat we met onze speciale tickets niet in die rij hoefden, maar helaas. Om 15:15 opende de rij officieel en gingen ze tickets checken. Iedereen met priority-tickets mocht een stukje doorschuiven naar voren, mensen met gewone tickets kregen een nummertje en konden weg. Het nadeel van priority was dus dat je in de rij moest blijven staan (maar dat wisten we gelukkig van tevoren), maar dan had je wel gegarandeerd een redelijk goede plaats, terwijl mensen met gewone tickets maar moesten hopen dat er nog plaats was, en voor mensen zonder tickets was het sowieso een hopeloze zaak. Wij stonden in de priority rij op plaats 130 ongeveer, en er waren zo’n 300 plaatsen in totaal. En achter ons was nog een enorme rij met grotendeels priority tickets, dat is de rij die je op de foto ziet. Ik denk dat een groot deel van de mensen met gewone tickets er niet eens in kwamen, maar wij gelukkig wel!

image

Eenmaal in het theater kregen we plaatsen aangewezen en begon de publieksopwarmer. Dit is iemand die het publiek in een enthousiaste stemming moet brengen, zodat we extra hard gaan klappen, juichen en vooral lachen. Onze publieksopwarmer had een eitje, hij pikte namelijk twee mannen uit de zaal om een praatje mee te houden. De ene was een echte prototype aziatische nerd. Je mag één keer raden waar hij werkte… en hij was ook nog eens met zijn moeder. Maar hij was niet de interessantste persoon, dat was namelijk een man met rare rasta-plukken op zijn hoofd. Die bleek hier te zijn met zijn vriendin, die ook het podium opgeroepen werd. Daarna was natuurlijk de standaardvraag hoe ze elkaar kenden, en dat was via de ex van de vriendin. Nu was dat al een mooi verhaal, maar het werd nog mooier toen bleek dat de man die ex kende doordat hij hem drugs verkocht had en dat ook gewoon op het podium melde. Een betere warming-up had de komiek zich niet kunnen wensen want iedereen lag dubbel. Na deze warming up kwam de band van het programma binnen met swingende muziek en een dansje langs het publiek en daarna kwam Stephen Colbert binnen op een hoverboard. Hij beantwoorde nog wat vragen uit het publiek en verdween daarna weer van het podium, want de opnames gingen beginnen.

Hoewel the Late Show geen echte live show is, wordt de show wel in één keer helemaal opgenomen, inclusief reclamebreaks. We hadden helaas wel ons onbekende gasten. Harry Connick Jr., een acteur/musicus en binnenkort talkshowhost, een donkere vrouwelijke regisseuse die natuurlijk alleen maar films en series maakt over donkere vrouwen maar die er nog wel een leuk praatje van maakte, en tot slot een dramatisch slechte band bestaande uit een groep pubers met een leadzangeres in een badjas. Muziek was het echt niet te noemen en volgens mij was de hele zaal blij toen het afgelopen was. Beetje een tegenvallend slot voor een leuke opname. Het was sowieso erg tof om eens mee te maken, en Stephen Colbert is ook als er niet opgenomen wordt een leuke man.

image

Na afloop van de show hebben we nog even wat souvenirs gekeken, maar de leuke anti-Trump pepermuntblikjes konden we niet meer vinden, wel anti-Hillary, maar die waren een stuk saaier. Morgen dus nog maar eens kijken. Omdat we nog geen honger hadden besloten we eerst nog naar Macy’s te gaan. Macy’s is een icoon in New York en het grootste warenhuis ter wereld. En ook nog eens best netjes qua prijs. Owen is weer verwend met twee fijne warme onesies voor in de winter straks en een Amerikaans t shirtje, voor in totaal 21 dollar. Een prima deal aangezien één zo’n pakje normaal al 20 dollar kost, exclusief btw. Verder hebben we ook nog even gebruik gemaakt van de houten roltrappen die ze daar nog hebben. Erg tof en zoveel mooier dan die metalen dingen uit de voormalige V&D’s. Als we langer de tijd hadden gehad waren we waarschijnlijk nog wel wat geld kwijt geraakt hier.

Bij een supermarktje waar we langs kwamen hebben we nog wat eet en smeerbare souvenirs ingeslagen voor anderen en op de wandeling naar wederom het Rockefeller Center hebben we een stop gemaakt bij een eettentje om daar een zelfbouwburger en pita gegrilde kip te eten. Ons laatste avondmaal in New York… Maar er stond nog een hoogtepunt op het programma! Letterlijk, want we gingen naar Top of the Rock.

image

Top of the Rock is de naam van het uitkijkplatform bovenop Rockefeller Center. Het is qua hoogte wel iets lager dan het Empire State Building, met maar 259 meter hoogte. Wel hebben ze binnen een leuke tentoonstelling over Rockefeller en de reden van de bouw. In tegenstelling tot het Empire State Building is Rockefeller Center namelijk niet gebouwd om de hoogste toren te worden, maar vooral om tijdens de crisisjaren na de beurskrach mensen van werk te voorzien. En de bekende foto van werklui die hoog in de lucht hun lunchtrommel leeg eten boven op een stalen balk is tijdens de bouw hiervan gemaakt.

Het was een beetje bewolkt in de stad, met af en toe wat miezer regen, dus we werden bij het verzilveren van onze vouchers gewaarschuwd dat het zicht maar 50% was. Informatie waar we niks mee konden, want dit was onze laatste avond hier. Blijkbaar had het weer vele anderen wel weerhouden om te gaan, want we konden overal zo doorlopen en eenmaal boven was het erg rustig. We konden binnen rondkijken, en vervolgens naar buiten om door hoge glazen panelen te kunnen kijken. Terwijl we tussen een gleuf daarvan een foto maakte kwam er een bewaker vertellen dat we een verdieping hoger konden kijken zonder glas, dus zijn we gelijk maar doorgelopen naar boven, via een roltrap die buiten eindigde. En daarna kon je zelfs nóg een verdieping naar boven. Hier bovenop hebben we uiteindelijk het langst gestaan en hebben we in volle rust foto’s kunnen maken van alle kanten én van het verlichte Empire State Building. Het gebouw is misschien niet zo hoog en iconisch als het Empire State Building, maar juist omdat je uitzicht hebt op het Empire State Building is het erg tof! En overdag kun je ook zo Central Park in kijken, maar dat was tijdens ons bezoek wat minder zichtbaar omdat het donker was en het park niet verlicht is. Een erg toffe semi-afsluiter van de vakantie!

Voor het laatst hebben we de wandeling van Rockefeller Center naar het hotel afgelegd, waar we uiteindelijk weer veel te laat naar bed gingen, want er moest toch nog even goed gebruik gemaakt worden van de fijne douche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *