MuZEEum in Vlissingen

We hadden niet het plan om naar Vlissingen te gaan, maar de slechte weersvoorspelling maakte dat we weinig zin hadden om door Middelburg te struinen. Een museum is dan altijd een goed alternatief, en MuZEEum had een kidsproof-label gekregen, dus dat leek ons een goede bestemming voor een druilerige dag.

Michiel de Ruyter

MuZEEum is een museum over de Zee, of iets specifieker: zeereizen. Het museum neemt je mee in het leven van Michiel de Ruyter die als kleine jongen begon in een touwslagerij. Daarna mag hij op 11-jarige leeftijd eindelijk gaan varen en leer je meer van het zeeleven, de zeehandel, de rijke familie Lampsins (in wiens huis het MuZEEum deels is gevestigd) en slavernij. Het museum is erg interactief en door je audio-apparaat bij een bepaald plaatje te houden krijg je ook meer informatie over dingen, het meeste verteld alsof het een persoonlijke anekdote van iemand is. Het museum volgt vooral het leven van Michiel de Ruyter, dus in elke ruimte wordt hij ook een paar jaar ouder tot hij in de laatste ruimte uiteindelijk op zee zijn dood vindt.

Het schip rond Vlissingen loodsen

Voor kinderen is er het monsterboekje, een soort speurtocht over hoe ze aan boord monsteren. Het boekje heeft leuke afwisselende opdrachten, maar was voor onze 6-jarigen wel nog iets te moeilijk en na een paar pagina’s zijn ze afgehaakt. Het museum zelf vonden ze wel leuk, en zeker sommige interactieve delen. Het interactieve loodsen wilden ze alle drie. Ook het authentieke torentje beklimmen vonden ze erg leuk, maar het hoogtepunt waren de speciale activiteiten tijdens de voorjaarsvakantie waarbij ze zelf post konden maken en laten verzegelen en met kapla een boot konden bouwen. Ook werden we door een medewerker gewezen op het huis waar Michiel de Ruyter zelf ooit had gewoond, tegenover het museum.

Michiel de Ruyter in de versierde houten lijst

Het is een erg mooi uitgevoerd museum met veel nieuwe technieken op een subtiele manier uitgevoerd. Voor iedereen die enigszins geïnteresseerd is in zeevaart of de vaderlandse geschiedenis een aanrader. Vanwege het weer hebben we verder weinig van Vlissingen gezien, maar de omgeving zag er ook uit als een leuke plaats om eens te bezoeken als het niet regent!

Meer informatie: website muZEEum

Categories: Dagje weg, Museum, Weg! | Tags: , , , , , | Leave a comment

Beach Resort Kamperland

Dit jaar brachten we in de voorjaarsvakantie een bezoek aan Roompot Beach Resort in Kamperland. Na ons verblijf in Renesse midden in de corona-lockdown was dit de tweede keer dat we in Zeeland waren, maar dit keer een eilandje verder.

Het resort bestaat eigenlijk uit een aantal losse delen met tussendoor openbare wegen. Zo is er een deel met stacaravans van eigenaren, een deel met allemaal dezelfde soort chalets voor verhuur, zijn er gewone luxere bungalows en zijn er ook nog huisjes op het strand. Voor iedere beurs wat wils dus. Als echte Hollanders hadden wij het goedkoopste 6-persoons chalet geboekt. Hoewel dit relatief kleine chalets waren, viel het in het chalet nog wel mee. Er waren drie slaapkamers, een apart toilet en een prima badkamer. In het huisje stond ook een grote eettafel met standaard aan twee kanten stoelen, maar aan de kop zijn kant konden ook nog twee stoelen staan. Zo’n extra brede eettafel was, zeker bij het gourmetten, wel erg fijn.

Het park zelf was erg verspreid. Geen echt centrum zoals bij andere parken, maar één centrum met restaurant, snackbar, supermarkt en indoor speel-activiteiten, en één centrum met buitenspeeltuin, mini-golf, zwembad en de kidsclub. En dan was er bij het strand nog het beachclub restaurant. Qua faciliteiten bieden ze op papier veel aan, maar in de praktijk is het aanbod erg beperkt. De mini-golfbaan is een oude standaardbaan, de bowlingbaan bestaat uit twee weggestopte banen en de indoor speeltuin heeft het formaat van een 2-laags monkeytown bouwsel van zo’n 4×6 meter. Leuk tot een jaar of 8. De supermarkt heeft wel een erg goed assortiment, inclusief streekproducten en speelgoed. We hebben een keer in het gewone restaurant geluncht en die kwaliteit en prijzen waren prima. Ook de snackbar hanteert normale prijzen en de friet (we zaten onder de patat-grens) was bijzonder smakelijk.

De indoorspeeltuin

Maar het belangrijkste van elk park dat we bezoeken is toch wel het zwembad. En dat was gelijk het grootste probleem tijdens ons bezoek. De dag voor we zouden vertrekken hoorden we via een collega toevallig dat het zwembad gesloten was en dat dat nog wel een tijdje zou gaan duren. Roompot zelf had dit heel klein verstopt op hun website. Nabellen naar de klantenservice had geen nut, die verbonden ons door naar de receptie want zij mochten geen omboekingen doen, en de receptie nam de telefoon niet op, waarschijnlijk vanwege tig andere boze mensen. Uiteindelijk kreeg ik iemand te spreken en die zou kijken wat er mogelijk was en ons later hierover terugbellen. Omboeken naar een park met zwembad zou ons ruim €400 extra gaan kosten, keer twee want we hadden twee losse boekingen. Aangezien dit meer was dan we überhaupt aan deze goedkope bij-vakantie uit hadden gegeven en veel meer dan we nog wilden uitgeven hebben we ons er maar bij neergelegd dat het weinig zwemmen werd. We kregen zwemkaartjes voor het zwembad in Domburg (25 minuten verderop), dus daar zijn we op een slecht weer dag maar naar toe gegaan. Bij Hof Domburg was het prima zwemmen, maar gewoon even er heen kunnen lopen is toch fijner. Uiteindelijk bleek later dat het zwembad vanaf dinsdag toch weer open zou gaan, dus hebben we nog even in ons ‘eigen’ zwembad kunnen zwemmen. Dit was een perfect zwembad met kinderen die net kunnen zwemmen. Als volwassene kun je overal staan, en het water loopt heel geleidelijk af, net als een strand. Ideaal met twee meiden die (hopelijk) binnenkort hun A gaan halen!

Naar het uitzichtpunt

Aan de naam van Roompot Beach Resort Kamperland kun je al horen waar dit park ligt. In Kamperland, bij Roompot (de naam van het water, waarschijnlijk is de keten hier ooit begonnen) en aan het strand. Vanuit het park loop je zo het strand op. Een deel zandstrand en daarnaast een kleine jachthaven. Tussen de rotsen zie je oesters zitten, en er lopen ook mensen rond het gebied om schelpdieren te verzamelen. Houd wel rekening met de getijden. Hoewel je niet direct aan open zee zit, zit je wel aan een soort binnenzee met eb en vloed en bijbehorende zeedieren.

Kijken naar de ‘zee’

In het centrum van Kamperland zitten een Albert Heijn en een Aldi, en wat eettentjes. Daarnaast ligt Neeltje Jans op een paar kilometer afstand. Hier kun je van alles zien en leren over de deltawerken en zeedieren, maar daarover elders meer. Daarnaast hadden we een bezoek aan Middelburg gepland en hadden we Berkhof Tropical Zoo en Klok’uus als andere leuke opties gezien, maar vanwege het weer zijn we uiteindelijk naar het MuZEEum in Vlissingen geweest. Ook erg leuk voor de kinderen. Ook daarover elders meer. We hebben bij buffetrestaurant Tafelen in Middelburg goed gegeten. Hier waren ook een klein klimtoestel en een viertal arcadekasten aanwezig voor kinderen zonder geduld. Met name onze zoon heeft erg goed gebruik gemaakt van alles wat ze qua eten aanboden. Hij heeft minimaal 8 keer opgeschept 😀

Het chalet

Al met al hebben we, ondanks het matige weer, een prima vakantie gehad. Het was jammer van het zwembad, maar uiteindelijk is ook dat geen al te grote domper geworden. Het chalet is ons goed bevallen, al denk ik dat je in de zomer wel veel last kunt hebben van gehorige buren. Daarentegen kun je dan ook gebruik maken van het terras, wat nu meer een schaatsbaan leek (buiten het pad naar de deur dat anti-slip strips had gelukkig). Wij zouden hier in de zomer in ieder geval wel graag een keertje terug komen, zodat we ook wat meer van de dorpen in de omgeving kunnen zien, want wat we daarvan gezien hebben zag er erg leuk uit!

Categories: Nachtje weg, Weg! | Tags: , , , , | Leave a comment

Deltapark Neeltje Jans

Tussen twee Zeeuwse eilanden, halverwege de Oosterscheldekering, ligt het Deltapark Neeltje Jans. Dit park ligt op het oude werkeiland Neeltje Jans waar de deltawerken zijn gebouwd om vervolgens naar de juiste plaats te verplaatsen. Dit park is een soort combinatie van museum, speeltuin en dierentuin, maar met name gericht op kinderen.

Het museum
Het museumgedeelte is in het hoofdgebouw binnen en bestaat uit drie filmzalen met verschillende films, een hal met maquettes van de bouw van de deltawerken, een deel over de watersnoodramp en tot slot een tentoonstelling over afval. We hebben de walvisfilm en de film over de bouw van de deltawerken gekeken. Beide waren duidelijk al heel wat jaren oud, maar in het geval van de deltawerken maakt dat niet heel veel uit natuurlijk, daar werd sowieso al veel historisch beeldmateriaal gebruikt. Deze was overigens voor kinderen te lang en niet zo interessant, maar voor volwassenen wel. De walvisfilm daarentegen kon wel dringend een update gebruiken. Het gemiddelde TV-programma is van betere kwaliteit, zelfs programma’s van tien jaar oud. De tentoonstelling over de bouw van de deltawerken en de grote maquette van het gebied waren interessanter voor de kinderen, al was vijf minuten hiervoor voldoende omdat het ook weer niet zo groot is. Het gedeelte met allerlei gekleurde kastjes waarbij je verhalen over de spullen in de kastjes hoorde als je ze open deed vonden ze wel interessant, maar na twee kastjes vooral om gewoon open en dicht te doen, niet om naar het verhaal te luisteren.

Neeltje Jans - Oosterschelde
De Oosterscheldekering
Neeltje Jans - treintje
In het treintje

Op de bovenverdieping was een expositie over de Oosterschelde en de plastic soep, waarbij ook kunst was gemaakt van afval, en er was een kleine tijdelijke schaatsbaan. Hier even schaatsen wilde de meiden wel, maar omdat het zo klein was waren ze er ook weer redelijk snel klaar mee. Dat de rand van pallets was gemaakt en dus vol splinters zat werkte daarvoor ook niet mee. Uiteindelijk hebben we bij de kassa met een pincet een splinter van 1,5e cm moeten verwijderen uit een hand.

De laatste activiteit binnen was de Delta Experience. Hierbij beleefde je de nacht van de watersnoodramp zelf. Dit was overduidelijk de nieuwste activiteit van het park, met veel effecten. Iets teveel effecten voor de kinderen, want die hielden al snel hun handen over hun oren, en ondanks dat ze wel wat gewend zijn qua effecten door de bezoeken aan attractieparken, vonden ze deze wel heel spannend. Je zag in een soort panoramazaal een huis waarbij de storm woedde en de dijken braken. De kinderen waren blij toen het afgelopen was. Indrukwekkend was het in ieder geval wel, maar iets minder hard had de geluidsinstallatie wel mogen staan, zelfs al was het dan niet geheel waarheidsgetrouw. Bij deze ‘attractie’ werd overigens wel gewaarschuwd dat het voor kinderen van 8+ was, maar wij dachten dat onze kinderen het wel aan zouden kunnen gezien hun ervaring, maar achteraf was het voor alle kinderen te spannend/lawaaierig, ook voor die van 8.

Neeltje Jans - zeehond wild
Een wilde zeehond in de Oosterschelde
Neeltje Jans - zeeleeuw
Californische Zeeleeuw

Buiten
Buiten was het koud, maar gelukkig niet heel nat. We zijn begonnen bij de kleine speeltuin met de graafmachine, en toen het treintje eraan kwam zijn we daar in gestapt. Het treintje rijdt een rondje naar het uitzichtpunt en dan via een dijk weer terug. Het waaide hard en was daardoor aardig koud, dus we zijn niet uitgestapt om het uitzichtpunt goed te bekijken. Wel zagen we vanaf de dijk nog een zeehond zwemmen. Nadat we het kleine rondje voltooid hadden zijn we uitgestapt bij het aquarium. Hier hadden ze een aquarium met allerlei dieren uit de Noordzee en Oosterschelde en er waren haaien en roggen die je mocht aaien. De haaien leken er zelfs speciaal voor te komen, zo zaten ze voor je neus half uit het water te dansen soms. De meiden vonden het erg spannend, maar Owen vond het erg leuk. In een andere ruimte zwommen verschillende haaien. Hier zat ook een tribune voor, maar die werd vandaag niet gebruikt.

Na het aquarium waren we mooi op tijd voor de zeeleeuwen show met Californische zeeleeuwen. Er waren er twee waarvan er één te eten kregen. Het was een leuke informatieve show, en helemaal aan het eind mochten kinderen de zeeleeuw ook nog een vis toewerpen, iets wat Owen graag wilde. Daarna gingen we de walvis in. Dit was een tentoonstelling geheel over walvissen waarbij je een walvis in ging en van alles over het dier leerde. De kinderen vonden het erg leuk, en Owen vond uiteraard vooral de penis heel grappig. De windtunnel, die ook in de buurt zat, was helaas gesloten. Ook gesloten in het winterseizoen is de rondvaart over de Oosterschelde die in de zomerperiode bij het bezoek inbegrepen zit. Jammer dat we dat vooraf niet ergens gelezen hadden.

Neeltje Jans - aaihaai
Een wachtende aai-haai
Neeltje Jans - haaien
de grotere haaien

Naast de dieren en het museum heeft Neeltje Jans vooral veel speelmogelijkheden. Een leuke waterspeeltuin (die overigens nog wel een sopje kan gebruiken voor hij weer open gaat), een speelkasteel, waterbanen waar je met sluizen en pompen kon spelen en een grote waterglijbaan zoals de aquashute in Duinrell en de glijbaan in Slagharen waar je met bootjes vanaf kon. Owen zag dat wel zitten, dus toen hij open was (twee keer per dag een half uur) ging hij samen met papa en Lana in de rij staan. Em wilde niet, dus wij bleven beneden staan. De kinderen kwamen er erg enthousiast uit. Daarna door naar de zeehonden, want zij zouden nu eten gaan krijgen.

We hadden mazzel met ons plekje, want hoewel we vanwege late aankomst aan de zijkant stonden, kwam er een zeehond pal voor onze neus zitten en zwaaien, waarna door de kinderen enthousiast teruggezwaaid werd. Ook het buikglijden en niet luisteren hebben we kunnen zien. Helaas voor Owen deze keer na afloop geen visjes voeren. Na nog even spelen met de dammen, sluizen en de graafmachine zijn we naar binnen gegaan, en na het uitproberen van de schaatsbaan en het vissen(ganzen)bord zijn we teruggegaan naar het vakantiepark.

Neeltje Jans - glijbaan
Grote glijbaan
Neeltje Jans - zeehond
Tamme zeehond

Conclusie
Hoewel ik vooraf veel recensies had gelezen dat het een beetje vergane glorie was, hebben we er toch wat leuke uurtjes doorgebracht. Jammer dat op de website niet duidelijk stond dat de boot niet vaarde, want dan waren we waarschijnlijk pas wat later gegaan. Het is wel een park wat niet echt weet wat het nou moet voorstellen. Als park voor jongere kinderen is het prima, maar voor volwassenen is het erg jammer dat zij niet alleen het museum kunnen bezoeken, en dat is nou net weer het deel dat voor de kinderen niet zo boeiend is. Zo heb je eigenlijk in vrijwel alle gevallen het idee dat je teveel geld betaalt voor dingen waar je geen interesse in hebt. Voor de volle prijs is het, zeker in de zomer, dan ook nog eens erg duur. En dat geld zie je er eigenlijk ook niet aan terug. Vooral buiten ziet het er nogal verwilderd en oud uit, met (groot) afval en slecht onderhouden groen. Ik denk dat ze met een goede snoeibeurt, het vullen van wat containers met afval en een nieuw laagje verf al ver zullen komen. Het gebouw zelf en het bijbehorende cafetaria ziet er wel prima uit, het is met name het buitengedeelte dat verwaarloosd aan doet. Maar goed, zolang je je daarop voorbereid kun je alsnog een erg leuke dag hebben!

Categories: Dagje weg, Dierentuin, Museum | Tags: , , , , , | Leave a comment