browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

MuZEEum in Vlissingen

Posted by on 25 februari 2024

We hadden niet het plan om naar Vlissingen te gaan, maar de slechte weersvoorspelling maakte dat we weinig zin hadden om door Middelburg te struinen. Een museum is dan altijd een goed alternatief, en MuZEEum had een kidsproof-label gekregen, dus dat leek ons een goede bestemming voor een druilerige dag.

Michiel de Ruyter

MuZEEum is een museum over de Zee, of iets specifieker: zeereizen. Het museum neemt je mee in het leven van Michiel de Ruyter die als kleine jongen begon in een touwslagerij. Daarna mag hij op 11-jarige leeftijd eindelijk gaan varen en leer je meer van het zeeleven, de zeehandel, de rijke familie Lampsins (in wiens huis het MuZEEum deels is gevestigd) en slavernij. Het museum is erg interactief en door je audio-apparaat bij een bepaald plaatje te houden krijg je ook meer informatie over dingen, het meeste verteld alsof het een persoonlijke anekdote van iemand is. Het museum volgt vooral het leven van Michiel de Ruyter, dus in elke ruimte wordt hij ook een paar jaar ouder tot hij in de laatste ruimte uiteindelijk op zee zijn dood vindt.

Het schip rond Vlissingen loodsen

Voor kinderen is er het monsterboekje, een soort speurtocht over hoe ze aan boord monsteren. Het boekje heeft leuke afwisselende opdrachten, maar was voor onze 6-jarigen wel nog iets te moeilijk en na een paar pagina’s zijn ze afgehaakt. Het museum zelf vonden ze wel leuk, en zeker sommige interactieve delen. Het interactieve loodsen wilden ze alle drie. Ook het authentieke torentje beklimmen vonden ze erg leuk, maar het hoogtepunt waren de speciale activiteiten tijdens de voorjaarsvakantie waarbij ze zelf post konden maken en laten verzegelen en met kapla een boot konden bouwen. Ook werden we door een medewerker gewezen op het huis waar Michiel de Ruyter zelf ooit had gewoond, tegenover het museum.

Michiel de Ruyter in de versierde houten lijst

Het is een erg mooi uitgevoerd museum met veel nieuwe technieken op een subtiele manier uitgevoerd. Voor iedereen die enigszins geïnteresseerd is in zeevaart of de vaderlandse geschiedenis een aanrader. Vanwege het weer hebben we verder weinig van Vlissingen gezien, maar de omgeving zag er ook uit als een leuke plaats om eens te bezoeken als het niet regent!

Meer informatie: website muZEEum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *